گزارشهای میدانی و برخی منابع خبری در ایران از نایاب و گرانتر شدن کره خوراکی خبر دادهاند. این گزارشها نشان میدهد قیمت کره در مدت حدود یک ماه نزدیک به دو برابر افزایش یافته است.
به این ترتیب، قیمت کره ۱۰۰ گرمی که تا قبل از مهرماه امسال در محدوده ۲۹ هزار تومان بود، حالا به بیش از ۵۵ هزار تومان رسیده است. برخی نشانهای تجاری نیز قیمت این محصول را تا ۷۰ هزار تومان بالا بردهاند. همچنین با توجه به کمبود معنادار کره، درباره سهمیهبندی آن زمزمههایی شنیده میشود و برخی فروشندگان نیز این موضوع را تایید کردهاند.
وبسایت اقتصاد ۱۰۰، با استناد به گزارشهای مغازهداران، درباره دلایل پشتپرده گرانی و کمبود کره نوشت که شرکتهای لبنی از تحویل محصولاتشان ازجمله کره امتناع میکنند و فروش آن را سهمیهبندی کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در پیوند با این موضوع، صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز به نقل از مسئولان یک کارخانه لبنی اعلام کرد که تولید و توزیع کره از ۱۵ تن در ماه گذشته به سه تن کاهش یافته است. این کارخانهدار مدعی شد که علت کمبود و افزایش قیمت کره «صادرات بیرویه» است، بهطوریکه «تمام کره تولیدی کشور به خارج صادر میشود و به دست مصرفکنندگان داخلی نمیرسد».
براساس این گزارش، کارخانههای محصولات لبنی، هر درصد چربی را با قیمت چهار هزار تومان میخرند، حالآنکه نرخ واقعیاش سه هزار تومان است.
احمد خانینوذری، معاون وزیر جهاد کشاورزی، نیز صادرات کره به خارج از کشور را تایید کرد و گفت که نوسانهای ارزی در نیمه اول سال دلیل «جذابتر» شدن صادرات بوده است. طبق گفته این مسئول دولتی، مجموع صادرات کره طی نیمه اول سال بیش از کل سال گذشته بوده است.
به گفته او، برای رفع این مشکل اقداماتی ازجمله اصلاح پایه ارزی صورت گرفته است که به طور متوسط قیمت هر کیلوگرم را از حدود چهار دلار به حدود هفت دلار افزایش داده است. همچنین، به جای اینکه ارز حاصل از صادرات به بازار آزاد بازگردانده شود، باید این ارز به بازار نیمایی منتقل گردد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد که با تصمیماتی که در خصوص صادرات کره در این وزارتخانه و ستاد تنظیم بازار گرفته شده است، نوسانات فعلی بازار این محصول تا سه هفته آینده تحت کنترل قرار خواهد گرفت.
محمدرضا عارف، معاون اول مسعود پزشکیان، نیز بهتازگی در جلسه ستاد تنظیم بازار، گرانی قیمت کره را تایید کرد و با اذعان بر «غیرواقعی» بودن بهای این محصول لبنی وعده داد که دولت هرجا احساس کند قیمتها غیرواقعی است دخالت میکند. معاون اول رئیس دولت چهاردهم همچنین گفت که دولت برای «واقعی شدن قیمت کره تدابیری اندیشیده است». عارف درباره اقدام دیرهنگام دولت در بازگرداندن ثبات به بازار توضیحی نداد.
نگاهی به قیمت اقلام خوراکی طی ماههای شهریور و مهر نشان میدهد که افزایش قیمتها در دولت چهاردهم نیز بهرغم وعدههای مسعود پزشکیان ادامه یافته و نبود ثبات در بازار برای فروشندگان و مصرفکنندگان دردسرهای متعددی ایجاد کرده است. دادههای تورمی مرکز آمار ایران نیز این موضوع را اثبات میکند.
بررسی سایت اقتصادی اکو ایران از گزارش تورمی مهرماه مرکز آمار ایران نشان میدهد که تورم ماهانه دهکها در نخستین ماه پاییز در قیاس با شهریورماه افزایش یافته و این نرخ در دهک اول بالاتر از سایر گروهها بوده است.
بررسیهای روزنامه دنیای اقتصاد از گزارش مرکز آمار ایران نیز حاکی از آن است که در مهرماه ایرانیان بهطور متوسط ۵۵ درصد درآمدشان را برای اقلام خوراکی هزینه کردهاند. در این میان، لبنیات و تخممرغ رکورددار گرانی مواد غذایی بودند.
طی دو ماه اخیر، قیمت دیگر محصولات لبنی نیز افزایش یافته، قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی و خیار نیز به ۵۰ هزار تومان رسیده است. در حال حاضر مرغ نیز در محدوده قیمتی کیلویی ۱۰۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود. اینها تنها نمونههایی از افزایش قیمت و تورم افسارگسیخته کالاهای خوراکی است که سفره مردم ایران را نشانه گرفته است.